Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 19-05-2025 |
|
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna – kasza manna ( gluten) na mleku 2%( mleko), weka pszenna (pszenica, )( gluten) z masłem( mleko), dżem owocowy b/c, herbata owocowa, bakalie / rodzynki, żurawina, migdały/. |
OBIAD |
Zupa krem z cukinii z grzanką/weka pszenna/gluten/pszenica / (cukinia, ziemniaki, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka , seler, czosnek, liśc laurowy, ziele angielskie, natka, sól/. Sznycelek wp pieczony/szynka wp.b/k, cebula, czosnek, sól, pieprz, jaja, bułka tarta pszenna( gluten), olej kujawski/,młode ziemniaki, mizeria/ ogórek zielony, smietana12%,/ mleko/ sok z cytryny, sól/, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Weka pszenna/ pszenica/( gluten) z masłem(mleko), serek homogenizowany o smaku waniliowym/ mleko/, herbata lipton z cytryną, owoc. |
WTOREK 20-05-2025 |
|
ŚNIADANIE
|
Kawa Inka (żyto, jęczmień) /gluten/ z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem(mleko),, szynka wp, rzodkiewka. |
OBIAD |
Zupa fasolowa z ziemniakami/ ziemniaki, kiełbasa, fasola nerkówka / gluten/, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka, , seler natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz / Kluski leniwe z masłem /mąka pszenna/ gluten/, jaja ,ser biały/mleko/, cukier, masło/ mleko//,owoc, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp, ogórek kiszony, herbata z cytryną. |
ŚRODA 21-05-2025 |
|
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2%,( mleko) weka pszenna/ pszenica/( gluten) pasta rybna/makrela w sosie pomidorowym, ser biały ( mleko)/, kalarepa do chrupania. |
OBIAD |
Zupa pieczarkowa z makaronem łazanki /pieczarki, makaron łazanki/ jaja, mąka pszenna, gluten/, śmietana 12%/ mleko/, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/. Bitki drobiowe w sosie własnym / filet z kurczaka, cebula, czosnek, sól, pieprz, mąka pszenna/ gluten/, olej kujawski/, ryż paraboliczny / gluten/, surówka z młodej kapusty/kapusta, cebula, jabłko, koperek/ z sosem vinegrette /oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda/, kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Chleb graham/ pszenica, żyto/( gluten )z masłem( mleko), ser żółty gouda/ mleko/, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną. |
CZWARTEK 22-05-2025 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka (żyto, jęczmień( gluten) z mlekiem 2%,( mleko) chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp., papryka żółta. |
OBIAD |
Zupa ogórkowa z ryżem białym /ogórki kiszone, ryż biały/ gluten/,, udziec z indyka, wywar warzywny - w tym marchew, seler, masło, śmietana 12%/ mleko/, natka, sól, liść laur., ziele ang/ Jajko sadzone /jaja, masło/mleko//, ziemniaki młode, marchew duszona z groszkiem/ marchew, groszek zielony, mąka pszenna / gluten/, masło (mleko)/. Kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka drobiowa, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną. |
PIĄTEK 23-05-2025 |
|
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2% ( mleko), chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp., ogórek świeży. |
OBIAD |
Zupa pomidorowa z kaszą kus kus /kasza kus kus ( gluten),marchew, udziec z indyka, pietruszka, seler, kapusta wł, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%( mleko), natka, sól /. Makaron kokardki/ gluten / z koktajlem truskawkowym/ truskawki , jogurt nat. grecki, kefir( mleko), cukier/ kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko) szynka wp, papryka czerwona, herbata z cytryną. |
NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA
Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.
Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g. cukru na 250ml.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.