Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 09-09-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2%, rogal pszenny z masłem i powidłem śliwkowym, owoce. |
OBIAD |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami / kalafior, ziemniaki, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól, /. Spaghetti z sosem mięsnym /mięso wp.od szynki, makaron lubella, olej kujawski, cebula, sól, pieprz, konc. pomidor. Pudliszki, pomidory w puszce, mąka pszenna, oregano, tymianek/, kompot wieloowocowy, owoc. |
PODWIECZOREK |
Deser z mango ( jogurt naturalny), chrupki kukurydziane o smaku bananowym, owoc. |
WTOREK 10-09-2024 |
|
ŚNIADANIE
|
Kawa Inka (żyto, jęczmień) z mlekiem 2%, Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wp., rzodkiewka. |
OBIAD |
Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym / soczewica, kiełbasa, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/ Naleśniki z serem i jogurtem nat. /mąka pszenna, mleko 2%, jaja, jogurt nat. grecki, ser biały, olej kujawski, kompot wieloowocowy, owoc |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata z cytryną. |
ŚRODA 11-09-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2%, weka pszenna z pastą jajeczną ze szczypiorkiem / jaja, cebula, masło, (majonez- wyrobu własnego olej kujawski, jajo, pieprz, sól)/.Kalarepa do chrupania. |
OBIAD |
Zupa jarzynowa z ziemniakami /ziemniaki, wywar warzywny w tym seler, masło, śmietana 12%, natka, sól, liść laur., ziele ang./ Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną/ szynka wp., olej cebula, sól, pieprz/, Ogórek kiszony , kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym, owoce, chrupki kukurydziane w polewie malinowej. |
CZWARTEK 12-09-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kawa Inka /żyto, jęczmień/ z mlekiem 2% chleb graham, pasta rybna/makrela w sosie pomidorowym, ser biały/, papryka czerwona. |
OBIAD |
Zupa koperkowa z zacierką /koperek, makaron zacierka, śmietana 12%, marchew, pietruszka, seler, natka, sól/ Filet z kurczaka panierowany/filet z kurczaka, sól, mleko 2%, jaja, mąka pszenna, bułka tarta pszenna, olej/, ziemniaki z koperkiem. Sałata lodowa ze śmietaną /sałata lodowa., śmietana 12%, cytryna/ , kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Mus owocowy z przetartych owoców, wafle ryżowe , owoc. |
PIĄTEK 13-09-2024 |
|
ŚNIADANIE |
Kakao nat. z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wp., pomidor i szczypiorek. |
OBIAD |
Zupa cebulowa z grzankami /cebula, masło, tymianek, mąka pszenna, sól, pieprz, udziec z indyka, oregano, tymianek, weka pszenna/. Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym/ ryż, jabłka rozpiekowe , cukier, cynamon, jogurt nat. grecki/ ,kompot wieloowocowy, owoce. |
PODWIECZOREK |
Chleb pszenno-żytni z masłem wędlina pieczona, ogórek kiszony, herbata z cytryną. |
NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA
Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.
Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.