Jadłospis

Tekst:

 

PONIEDZIAŁEK  19-05-2025

ŚNIADANIE

Zupa mleczna – kasza manna ( gluten)   na mleku 2%( mleko), weka pszenna  (pszenica, )( gluten) z masłem( mleko), dżem owocowy b/c, herbata owocowa,  bakalie / rodzynki, żurawina, migdały/.

OBIAD

Zupa krem z cukinii z grzanką/weka pszenna/gluten/pszenica / (cukinia, ziemniaki, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka , seler, czosnek, liśc laurowy, ziele angielskie,  natka, sól/.

Sznycelek wp pieczony/szynka wp.b/k, cebula, czosnek, sól, pieprz, jaja, bułka tarta  pszenna( gluten), olej kujawski/,młode ziemniaki, mizeria/ ogórek zielony,  smietana12%,/ mleko/ sok z cytryny, sól/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Weka pszenna/ pszenica/( gluten)  z masłem(mleko), serek homogenizowany o smaku waniliowym/ mleko/, herbata lipton z cytryną,  owoc.

WTOREK  20-05-2025

ŚNIADANIE

 

Kawa Inka (żyto, jęczmień) /gluten/ z mlekiem 2%, chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem(mleko),, szynka wp, rzodkiewka.

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami/ ziemniaki, kiełbasa,  fasola nerkówka / gluten/, śmietana 12%,/ mleko/ marchew, pietruszka, , seler  natka, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, pieprz /

Kluski leniwe z masłem /mąka pszenna/ gluten/, jaja ,ser biały/mleko/, cukier, masło/ mleko//,owoc, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka wp, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

ŚRODA  21-05-2025

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2%,( mleko) weka pszenna/ pszenica/( gluten) pasta rybna/makrela w sosie pomidorowym, ser biały ( mleko)/, kalarepa do chrupania.

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem łazanki /pieczarki, makaron łazanki/ jaja, mąka pszenna, gluten/, śmietana 12%/ mleko/,  marchew, pietruszka, seler, natka, sól/.

Bitki drobiowe w sosie własnym / filet z kurczaka, cebula, czosnek, sól, pieprz, mąka  pszenna/ gluten/, olej kujawski/, ryż paraboliczny / gluten/, surówka z młodej kapusty/kapusta, cebula, jabłko, koperek/ z sosem vinegrette /oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda/, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Chleb graham/ pszenica, żyto/( gluten )z masłem( mleko), ser żółty gouda/ mleko/, pomidor, szczypiorek,  herbata z cytryną.

CZWARTEK  22-05-2025

ŚNIADANIE

Kawa Inka (żyto, jęczmień( gluten) z mlekiem 2%,( mleko) chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko),  szynka wp., papryka żółta.          

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem białym /ogórki kiszone, ryż biały/ gluten/,, udziec z indyka, wywar warzywny - w tym marchew, seler, masło, śmietana 12%/ mleko/, natka, sól, liść laur., ziele ang/  

Jajko sadzone /jaja, masło/mleko//, ziemniaki młode, marchew duszona  z groszkiem/ marchew, groszek zielony, mąka pszenna / gluten/, masło (mleko)/. Kompot wieloowocowy, owoc.          

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko), szynka drobiowa, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną.

PIĄTEK  23-05-2025

ŚNIADANIE

Kakao nat. z mlekiem 2% ( mleko),   chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko),  szynka wp., ogórek świeży.

OBIAD

Zupa pomidorowa z kaszą kus kus /kasza kus kus ( gluten),marchew, udziec z  indyka, pietruszka, seler, kapusta wł, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%( mleko),   natka, sól /.

Makaron kokardki/ gluten / z koktajlem truskawkowym/ truskawki , jogurt nat. grecki, kefir( mleko), cukier/ kompot wieloowocowy, owoc.

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni( gluten) z masłem( mleko) szynka wp, papryka czerwona,  herbata z cytryną.          

NATURALNA WODA ŹRÓDLANA NA ŻYCZENIA

Do przygotowywania posiłków w naszej kuchni używana jest wyłącznie sól sodowo-potasowa Sante oraz przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, kminek, lubczyk.

Szczegółowy wykaz składników i alergenów dostępny u intendenta przedszkola.

Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g. cukru na 250ml.

Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

 

 

«